На фокус

Металургичната индустрия отбеляза традиционния си празник „Ден на Металурга“ на територията на Аурубис България

 |  Прочетено: 6692  | 

 „България дава 16% от анодната мед, 8% от рафинираната мед, 6% от оловото и 4% от цинка, произвеждани в целия Европейски съюз“, каза по време на националното честване на Деня на металурга Антон Петров, председател на УС на БАМИ. Българската металургична индустрия е дала продукция на стойност 9.6 млрд лв. и е допринесла за 15.4% от общия износ на България за изминалата година. Пряко заети в сектора са 13 400 души, като средната работна заплата в черната металургия е 1440 лв., а в цветната – 1780 лв. Добавената стойност на един зает в производството на цветни метали създава 5 пъти по-висока добавена стойност от средната за преработващата промишленост.

Домакин на Деня на металурга тази година беше заводът на „Аурубис“ в Пирдоп. Повод са 60 години от създаването на медодобивния комбинат, както и обявяването на новата инвестиционна програма на компанията за България.

 „Данните за производството на мед са впечатляващи, резултат от инвестираните досега 1.2 милиарда лева“ , каза по време на събитието заместник министър-председателят Томислав Дончев. „Най-ценната подкрепа, която държавата може да окаже, е образованието и произвеждането на добри инженери“, допълни още той.

 „Аурубис“ ще инвестира пряко нови 260 млн. лв. в България през следващите четири години, като финансирането е изцяло за сметка на компанията. „Новите ни инвестиции са в три основни направления: модернизация на инфраструктурата на завода, нови инсталации за по-ефективно извличане от суровините с технологии, разработени от нашия екип за развойна дейност, както и нови вложения за опазване на околната среда“, каза Тим Курт, Изпълнителен директор на компанията в България при представянето на инвестиционната програма. Компанията осъществява 9% от износа и 6% от вноса на страната и има структуроопределяща роля за българската икономика.

Сред гостите за отбелязването на професионалния празник бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на труда Бисер Петков, Главният изпълнителен директор на базираната в Германия група Aurubis Юрген Шахлер, посланици, народни представители, ръководствата на всички компании от металургичния сектор, компании от минния сектор и химическата индустрия, ветерани от историята на медодобивния комбинат в Пирдоп, национално представените работодателски и синдикални организации.

В духа на доброто партньорство и подкрепа на образованието се запази традицията и бяха  връчени  Грамоти и парични награди на изявени студенти в учебната и практическа дейност от ХТМУ и ТУ-София.

По време на събитието беше представен филм за 60-годишната история на медодобивния завод, създаден от екипа на Десислава Тенекеджиева, както и книгата „Медното сърце на България. От МДК „Георги Дамянов до „Аурубис България, 1958-2018“, която обхваща изминалите шест десетилетия.

За празника бяха получени поздравителни адреси от много държавни структури, социални и бизнес партньори на БАМИ и Аурубис.