На фокус

КЦМ отбеляза своя 60 годишен юбилей

 |  Прочетено: 1721  | 

На 3-ти и 4-ти юли КЦМ отбеляза своя 60 годишен юбилей с две впечатляващи събития - Фамилен празник Копривки 21г. и Празничен спектакъл „Пътят на нашите метали“ на Античен театър – Пловдив.

 

Традиционният фамилен празник на КЦМ, проведен на 3-ти юли тази година, се отличи с пищна и вдъхновяваща програма. Храната и напитките на празника, както всяка година бяха осигурени от рожденика, а осветения за здраве курбан, приготвен лично от шеф-готвач Иван Звездев бе раздаден от Главния изпълнителен директор на КЦМ 2000 Груп – Румен Цонев и Изпълнителния директор на КЦМ – Иван Добрев.

Денят бе изпълнен с много музика, хора и танци заедно с танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Българе“ и изпълненията на Глория, Виевска фолклорна група, Стефан Янев и Любомир Петов.

 

Най-малките членове на „Фамилия КЦМ“ бяха зарадвани с работилнички за плетене на царевична шума и рисуване върху стъкло, конна езда, спускане с въжен лифт, куклен театър, захарен памук и много подаръци.

 

Традиционно бяха наградени работниците от КЦМ 2000 ГРУП, които тази година празнуват своя 25 годишен трудов стаж в дружествата от Групата. Награди имаше и за децата, творили в конкурса за детска рисунка на тема "Светът на цветните метали", в който взеха участие повече от 70 малки художници.

 

На 4 юли, КЦМ зарадва своята голяма фамилия, партньорите и приятелите си с вълшебно музикално приключение. Спектакълът започна водещата Гергана Стоянова, която разказа за Пътя на компанията, която следва пътя на метала:

 « 60 години са впечатляваща годишнина за една компания!

 

Това са близо 22 хиляди работни дни - всеки един от тях част от живота на поколения металурзи, довели до просперитета на компанията.

 

За КЦМ това са и близо 7 милиона тона произведени метали след онзи първи катоден цинк, получен на 17 ноември 1961 година.

 

Това са и стотици милиони инвестирани от КЦМ в нови технологии с грижа за хората и околната среда.

 

Днес КЦМ празнува успешните си 60 години като гледа уверено напред с началото на нови проекти, в които само през следващите три години ще инвестира повече от 300 милиона лева.

 

КЦМ е в основата на огромна верига на добавена стойност от рудодобива и преработването на вторични суровини до производството на стоки за потребление, в която пряко работят повече от 4000 човека.

 

Благодарение на успешното си развитие вече 60 години КЦМ продължава и със своята щедра благотворителност, подкрепа и меценатство във всички области на обществения и социален живот на Пловдив и региона.

 

Металите винаги са били и ще бъдат в основата на развитието на човешката цивилизация, позволявайки на хората да завладяват нови светове и да създават безценни съкровища.

 

С металите определяме изминалите епохи, с тяхна помощ осъществяваме мечтите си за полет в необятния Космос и достигаме в недрата на Земята.

 

Именно там – в дълбоките земни недра, преди милиони години са се образували оловно-цинковите руди. От тези суровини днес в КЦМ се получават така ценните за развитието на обществото ни метали – цинк, олово, кадмий, телур, бисмут, антимон, сребро и злато.

 

А следващия път, когато се качите на вашия автомобил, когато приготвяте храната си, спортувате, когато свирите на музикален инструмент или използвате мобилен телефон и компютър, не забравяйте, че този миг дължите на умението на металурзите да претворят парчето руда в метал!

 

Нима можем да си представим какъв би бил животът ни без металите?! »

 

След тези думи спектакълът продължи с огнените танци на Фолклорен ансамбъл „Българе“ и страхотните музикални изпълнения на Теодосий Спасов, солистите на хор „Ваня Монева“, Михаела Филева, Миро, Бела Си, квартет „Интро“, трио сопрани „Ле Контесе“ и още много любими музиканти и изпълнители.