На фокус

Металургичната индустрия отбеляза националния празник „Ден на Металурга“ в Алкомет АД, гр. Шумен

 |  Прочетено: 11233  | 

Традиционното честване на професионалния празник  на металургичната индустрия „Ден на Металурга“ се проведе под домакинството на Алкомет АД, като домакините отбелязаха и  20 години устойчиво развитие на компанията.

 „България дава 16,5% от анодната мед, 8,5% от рафинираната мед, 6% от оловото и 4% от цинка, произвеждани в целия Европейски съюз“, каза Антон Петров, председател на УС на БАМИ в своето приветствие към гостите. Българската металургична индустрия е произвела продукция на стойност 10.2 млрд лв. и е допринесла за 14% от общия износ на България за изминалата година. Пряко заети в сектора са над 13 хил. души, като средната работна заплата в черната металургия е около 1700 лв., а в цветната доближава 2000 лв. Добавената стойност на един зает в производството е до 3 пъти по-висока от средната за промишлеността.

На празника присъства вицепремиерът Томислав Дончев и много гости - дипломати, народни представители, ръководители на металургични компании, представители на бизнес организации и партньори, синдикати и др.

По традиция бяха  връчени  Грамоти и парични награди на изявени студенти в учебната и практическа дейност от Химикотехнологичния и металургичен университет, Техническия Университет и Шуменския университет.

Поздравителни адреси до БАМИ и Алкомет изпратиха много държавни институции, работодателски организации и бизнес партньори.