На фокус

Европейската инвестиционна банка подкрепи КЦМ АД за реализирането на инвестиционен проект за по-екологично производство на олово и цинк.

 |  Прочетено: 11553

В Люксембург г-жа Лиляна Павлова - вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка и г-н Иван Добрев - изпълнителен директор на КЦМ АД, подписаха договор за инвестиционен заем в размер на 65 млн. евро, подкрепен от Европейския фонд за стратегически инвестиции. На събитието присъстваха и Маринела Петрова, заместник-министър на финансите и Румен Цонев, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на дружеството.

КЦМ е най-голямата компания за производство на олово и цинк в Югоизточна Европа и изнася за почти целия свят. След реализацията на проекта, подкрепен от ЕИБ, производството на компанията ще се увеличи с 25%, като ще бъдат изградени нови съвременни производствени съоръжения, ще се увеличат нивата на рециклиране на отпадъчни продукти и ще се подобрят условията на труд на повече от 1 500 души.

С подкрепа от европейските фондове тежката индустрия може да работи по екосъобразно. Проектът отговаря както на целите на политиката на сближаване, така и на новите предизвикателства за увеличаване на подкрепата за екологични проекти.