На фокус

Президентът на Република България Румен Радев посети медопреработвателен завод на „Аурубис България“ АД в гр. Пирдоп.

 |  Прочетено: 4750  | 

В рамките на посещението си в завода на Аурубис България, Президента Румен Радев се среща с германския бизнес в България и участва във видеоконференция на тема: „Германо-българските икономически отношения: актуално състояние и перспективи“. В нея се включиха още министърът на икономиката Кирил Петков, посланикът на Федерална република Германия в България Н.Пр. Кристоф Айххорн, г-н Роланд Харингс, главен изпълнителен директор „Група Аурубис“ AГ, Тим Курт, изпълнителен директор „Аурубис България“ АД и президент на ГБИТК, и д-р Митко Василев – главен управител на ГБИТК, както и представители на германския бизнес у нас.

 

В началото на закрита среща беше направена кратка презентация на дейността на компанията от г-н Роланд Харингс, главен изпълнителен директор „Група Аурубис“ AГ, и г-н Тим Курт, изпълнителен директор „Аурубис България“ АД и президент на ГБИТК, в която взеха участие и кметовете на общините Пирдоп, Златица, Антон и други официални лица и гости.

 

Домакините от “Аурубис България” АД организираха посещение на завода за президента Радев и придружаващите го официални лица, след което той се присъедини за участие във видеоконференцията.

 

В своето изказване държаният глава заяви, че неговата институция ще продължи да подкрепя честния, прозрачен и социално отговорен бизнес, който е предприемчив и създава нови работни места. Той подчерта, че България е амбицирана да продължи да увеличава износа на продукти с по-висока добавена стойност. По думите на Президента, страната ни е готова да работи в посока задълбочаване на съществуващите партньорства и икономическо сътрудничество между България и Германия.

 

Президентът Радев изрази надежда, че производството на мед ще продължи да бъде не само едно от водещите в Европа като количество, но и като качество. Той изтъкана важността от съблюдаване на екологичните норми. По думите му, има голям прогрес в опазването на околната среда, но е време да се направи и следващата логична стъпка за производство с по-висока добавена стойност. „Медта е изключително ценна суровина, но когато излезе от България, тя се преработва в други продукти с по-висока добавена стойност. България има всички основания като дадености, оперативни разходи и най-вече човешки капитал за изграждане на предприятие тук, което да изнася готови продукти с по-висока добавена стойност“, каза държавният глава.

 

Президентът Радев отчете позитивната тенденция в икономическите връзки между България и Германия и подчерта стремежа на двете страни, да постигнат стокообмен, надхвърлящ 10 милиарда евро.

 

По време на видеоконференцията, президентът Румен Радев заедно с представители на германския и българския бизнес у нас дискутираха темите: „Околна среда“, „Енергийна индустрия и зелената сделка на Европа”, „Здравеопазване“, „Търговия и услуги“ и „ИТ“. Във второ студио в София референт по първата тема беше д-р Волф Харлфингер, главен изпълнителен директор „Каолин“ ЕАД. По втората тема реферира г-жа Екатерина Карпузова, главен управител „Байер България“ ЕООД. Референт на третата тема беше г-жа Милена Драгийска-Денчева, управител на „Лидл България“ ЕООД & КО.КД. На последната тема референт беше г-н Синиша Джукич, управител на „Bosch.IO“ ЕООД. Модератор на двата панела беше г-н Нико Ян, вицепрезидент „Публисис“ АД. В заключителната част от видеоконференцията президентът Радев отговори на въпроси от фирми членове на ГБИТК, представители на германския и българския бизнес в България.

 

Домакинът на събитието г-н Тим Курт, изпълнителен директор „Аурубис България“ АД и президент на ГБИТК, произнесе заключително слово и благодари на официалните лица, гости и всички присъстващи пред екраните за участието в  събитието.