На фокус

Участниците в летните академии по музика и фотография на „Аурубис България“ представиха постиженията си

 |  Прочетено: 838  | 

В читалище „Напредък-1869” в град Пирдоп официално бяха закрити Летните академии по музика и фотография, които „Аурубис България“ организира за деца от региона на Средногорието. Състоя се концерт на музикантите от групите по пиано и китара, а фотографска изложба представи постиженията на младите любители на камерата.

 

Изпълнителният директор на „Аурубис България“  Тим Курт, кметът на община Пирдоп – Ангел Геров,  Богомила Няголова  - преподавател по пиано в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – гр. София, и родители връчиха  сертификати на всички участници в академиите.

 

Музикалната академия се провежда вече за девета година, като през годините, под ръководството на професионални музиканти от МЦ „Феникс мюзик 2012“, са се обучили над 100 деца. Някои от тях са продължили обучението си в музикални училища. Младите музиканти са се вдъхновили и от срещите си с проф. Милена Куртева – професор по пиано в Националната музикална академия “Панчо Владигеров“ – гр. София, г-жа Юлия Цанкова – музикален редактор и продуцент в Българско национално радио, Славин Славчев – победител в третия сезон на „Х фактор“ и шести сезон на телевизионното шоу „Като две капки вода“, доц. д-р Георги Петков – от департамент „Музика“ в Нов български университет, Богомила Няголова – преподавател по пиано в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – гр. София и др.

 

В тазгодишната академия се включиха двадесет и четири ученици от региона – както участници от предходните години, така и много нови кандидат музиканти, докосващи се  за първи път до магията на клавишите и струните, ръководени от своите преподаватели  Николай Пефев – пиано и Тео Николов – китара.

 

В четвъртата фотографска академия, в партньорство с „Камбана прес“ се включиха дванадесет ученици, които получиха  ценни познания за фотографското изкуство от своя преподавател Кристиян Христов. Той представи на младите участници историята на фотографията, видовете фотоапарати и основното изразно средство на това изкуство - композицията. Участниците преминаха и практически занимания. Състоя се и изключително интересна среща с професионалния фотограф Евгени Димитров,  управител на фотографска агенция Булфото, който сподели своя богат опит за професията фоторепортер.

 

В предходните години компанията организира също академии по английски език, компютърни технологии, театрално и изобразително изкуство при голям интерес от страна на децата.